Nieprawidłowy sposób żywienia? Na ratunek catering dietetyczny

Bardzo często nasz nieprawidłowy sposób żywienia wynika z braku czasu. Powód dość prozaiczny, a jednak sprawiający, że organizm zaczyna coraz gorzej funkcjonować. Mało wartościowe produkty, za dużo kalorii, odgryzanie dużych kęsów. To wszystko sprawia, że układ pokarmowy nie radzi sobie z trawieniem, a i do komórek ciała nie docierają substancje odżywcze, których ten potrzebuje. Na ratunek zapracowanym przychodzi catering dietetyczny.

Brak czasu nie musi być wymówką!

Brak czasu często staje się wymówką dla tych z nas, którzy tak naprawdę mogliby go wygospodarować na przygotowanie wartościowego posiłku. Nie brakuje jednak osób zapracowanych, kończących jedną pracę i nierzadko udających się do kolejnej. Te 24 godziny przypadające na każdą dobę, kurczą się niemiłosiernie i szukamy oszczędności czasu. Jest to ważny element również z tego względu, że nasz układ pokarmowy bardzo szybko daje o sobie znać, jeśli przestajemy o niego dbać.

Ratunek dla naszego organizmu to catering dietetyczny. Zanim zastanowimy się nad jego zdrowotnością, a właściwie przyrządzanych posiłków, weźmy pod uwagę, że nie po naszej stronie leży zrobienie zakupów, gotowanie, a potem sprzątanie tego wszystkiego, co musieliśmy zabrudzić, by i przyrządzać posiłki, i je spożywać. Ogromna oszczędność czasu, jakiej trudno nie docenić.

Co ze zdrowotnością, wartościami odżywczymi i dopasowaniem do indywidualnych potrzeb? Przyjrzyjmy się ofercie EatZone.pl i przekonajmy, że każdy jadłospis to propozycja dopracowanego menu.

Objętość, wartościowość, apetyczny wygląd

Choćby nasze umiejętności gotowania były na poziomie szefów kuchni, we własnym odczuciu, to jednak nie uchronimy się przed przygotowaniem dania, które niekoniecznie posmakuje lub też dalekie będzie od walorów odżywczych. Wpadki zdarzają się każdemu z nas!

Catering dietetyczny to nic innego, jak dieta pudełkowa. Posiłki w liczbie 3-5, w zależności od wybranej opcji, nad których skomponowaniem pracują dietetycy i kucharze. Można liczyć na dania, które są właściwe pod względem objętości, kaloryczności, a skrupulatnie dobrane artykuły spożywcze komponują się ze sobą w taki sposób, by zapewnić podaż minerałów, witamin i innych substancji odżywczych, których potrzebuje nasz organizm.

Fakt, że jedzenie zaczyna się od walorów wizualnych, jest niepodważalny. Aromat, kolory mają zachęcać. Nasze domowe jedzenie czasami jest dalekie od pobudzania ośrodków odpowiedzialnych za nasz apetyt. W przypadku cateringu dietetycznego nie musimy się o to martwić. Produkty spożywcze, które kiedyś omijaliśmy szerokim łukiem, właśnie ze względu na ich wygląd, zapach i ostatecznie nieumiejętność preparacji, w posiłkach cateringowych widnieją w postaci, którą aż chce się spróbować!

Problem braku czasu przestaje istnieć, zmieniają się nasze nawyki żywieniowe, zaczynamy jeść regularnie, a dzięki temu nieprawidłowy sposób żywienia, staje się wreszcie prawidłowym. Metabolizm przyspiesza, procesy trawienia przebiegają sprawnie, a ciało szybko odwdzięcza się nam za takie działania.

[Głosów:0    Średnia:0/5]