Pakowanie próżniowe – dlaczego warto?

Produkty spożywcze ulegają różnym procesom, są podatne na zmianę temperatury, szybko się psują, jeśli nie są odpowiednio przechowywane. Jest wiele sposobów oraz urządzeń, które zapewnią im optymalne warunki – jedną z metod, która pozwala przedłużyć trwałość produktów spożywczych jest pakowanie próżniowe. Więcej o jej zaletach przeczytasz poniżej.

Pakowanie próżniowe jako metoda na przedłużenie świeżości

Żywność może ulec zepsuciu pod wpływem różnych czynników – jak m.in. bakterie, zbyt wysoka temperatura, dostęp powietrza itd. Artykuły spożywcze źle przechowywane tracą smak i wartości odżywcze, mogą też być szkodliwe i trujące – mogą wywołać m.in. zatrucie pokarmowe. Jednym z pomysłów, by przedłużyć ich trwałość jest inwestycja w sprzęt gastronomiczny, m.in. w pakowarkę próżniową.

To świetny sposób, by zapewnić produktom spożywczym szczelne zamknięcie. Dzięki temu nie będą miały do nich dostępu m.in. bakterie, tlen czy inne czynniki. Ten rodzaj pakowania pozwala przedłużyć trwałość żywności nawet o kilka tygodni lub miesięcy. Pakowarki próżniowe gwarantują znaczne wydłużenie terminu przydatności do spożycia wielu produktom – m.in. rybom, mięsom czy ciastom. Pakowane próżniowo zakupy należy przechowywać w lodówce, by zapewnić im jak najlepsze warunki. Ma ono nadal termin ważności, którego nie należy przekraczać.

Pakowarka próżniowa – najważniejsze zalety

Sprzęt gastronomiczny może pomóc utrzymać produkty spożywcze w odpowiedniej temperaturze – mogą to być między innymi szafy chłodnicze, komory mroźnicze, bemary, ale także pakowarki próżniowe. Są one niezbędne w restauracjach, firmach produkujących żywność czy prowadzących działalność cateringową. Niektóre urządzenia – podstawowe, mniej zaawansowane – sprawdzą się też do zastosowań domowych. Pakowarka próżniowa ma wiele zalet – warto je poznać.

  •  Produkty pakowane próżniowo zachowują smak, świeżość i wartości odżywcze;
  •  Żywność jest chroniona przed pleśnią, bakteriami itd.;
  •  Suche pokarmy są zabezpieczone przed wilgocią;
  •  Pakowane próżniowo warzywa, wcześniej ugotowane, mają wydłużony termin przydatności do spożycia;
  •  Tłuste pokarmy są zabezpieczone przed jełczeniem;
  •  Dzięki nim uczymy się rozsądnie planować zakupy.

Do większych lokali najlepszym wyborem będzie profesjonalny sprzęt gastronomiczny – zaawansowane pakowarki komorowe. Odpowiednie urządzenie i pojemnik termoizolacyjny to urządzenia, które ułatwią przechowywanie żywności i przedłużą jej trwałość. Do małej gastronomii lub do domu wystarczający będzie jednak model podstawowy.

Redakcja

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *