Jak wyczyścić piekarnik?

Brudny piekarnik to nie tylko plama na honorze perfekcyjnej pani domu ale również zagrożenie dla zdrowia wszystkich domowników i gości. Jak wyczyścić piekarnik z czarnego osadu? Podpowiadamy!

Czym grozi przygotowywanie jedzenia w spalonym piekarniku?

Nie od dziś wiadomo, że spalone jedzenie może być rakotwórcze. Zaschnięty tłuszcz, który zbiera się na powierzchni piekarnika – nieczyszczony – łatwo nawarstwia się i stwarza niebezpieczne warunki dla przygotowywania potraw – emitując groźne substancje. Warto też wspomnieć, że źle wpływa nie tylko na jakość jedzenia ale także na jego smak – to dlatego warto przekonać się do gruntownego czyszczenia piekarnika przynajmniej raz w miesiącu.

Jak wyczyścić piekarnik?

Po pierwsze – piekarnik, który chcemy odświeżyć, musi być zimny. Jest to podstawowa zasada procesu czyszczenia tego urządzenia. Kiedy się upewnimy, że piekarnik jest wyłączony  należy wyciągnąć z niego wszystkie blachy oraz ruszt. Te należy potraktować odpowiednim środkiem czyszczącym i odstawić do momentu aż detergent zacznie działać.

Na tym etapie proponujemy wykorzystać pastę Astonish, dzięki której pozbędziemy się czarnego osadu a także skutecznie sprawimy, że elementy piekarnika będą czyste i lśniące.

Przy bardzo zaniedbanych piekarnikach zdarza się, że ruszt jest pokryty grubą warstwą spalonego tłuszczu, a artykuły chemiczne nie radzą sobie z jego rozpuszczeniem. Tutaj warto zastosować Poliboy – Skrobak Do Ceramiki, który pomoże nam uporać się z tego rodzaju brudem.

Następnie należy zadbać o wnętrze piekarnika. Szybkim i skutecznym sposobem na pozbycie się tłuszczu oraz zaschniętych resztek jedzenia  z piekarnika, będzie Xanto – Pianka Do Piekarników, która nie wymaga szorowania czy skrobania – wystarczy spryskać powierzchnię pianką, odczekać kilka minut i zebrać pozostały brud ściereczką. Dzięki temu nie porysujemy czyszczonych powierzchni.

Czym wyczyścić szybę piekarnika?

Czyszczenie szyby piekarnika nie wymaga mocnych środków chemicznych. Często wystarczy spryskać ją płynem do szyb typu Astonish. Jeżeli jednak napotkamy uporczywy tłuszcz, warto sięgnąć po cięższą artylerię w postaci Heitmann 3w1 Do Czyszczenia Piekarników/Grilli/Szyb Kominikowych, który samoczynnie rozpuszcza przypalone ślady po smażeniu, pieczeniu czy grillowaniu.

Dowiedz się więcej na: https://laboratoriumpanidomu.pl

 

Redakcja

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *